Εσωτερικός κανονισμός 2015-2016

kanonismos

Αντισεισμικός κανονισμός

oasp

Κανονισμοί Προβολής και Δημοσιότητας Πράξεων του ΕΣΠΑ

images

Εσωτερικός Κανονισμός και Μνημόνιο Ενεργειών για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

politiki prostasia

Η άσκηση του μήνα1

 

 

ΑΦΙΣΑ 16

image

Ακούστε το European School Radio

Ανακύκλωση

recyclesmall

Δήμος Πέλλας

Dimarxeiosmall

EEY EIKONA

 

Τελετή έναρξης της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, βαθιά συγκινημένος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνδιάσκεψης της ποντιακής νεολαίας. Στην ομιλία του, κατά την έναρξη της εξαιρετικά οργανωμένης εκδήλωσης, έκανε λόγο για την προσφορά των Ποντίων στον πολιτισμό και την ορθοδοξία, αναφερόμενος στους σύγχρονους αγίους ποντιακής καταγωγής, όπως ο άγιος Γεώργιος Καρσλίδης και η οσία Σοφία της Κλεισούρας. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, μην μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του μιλώντας για ?τον αγιοτόκο και ηρωοτόκο Πόντο?, είπε ότι ?όποιος ήπιε από το νερό του Πόντου και της Σουμελά, δεν μπορεί να το λησμονήσει γιατί πηγάζει από την ορθοδοξία και τον ελληνισμό?. Ακόμη, ευχήθηκε ?ο Θεός να συμβάλλει στην ενότητα του ποντιακού ελληνισμού?.

9

Χαιρετισμό για την έναρξη της συνδιάσκεψης απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον οποίο έκανε λόγο στην ύψιστη συνεισφορά των Ποντίων για τη χώρα ενώ τόνισε ότι ?οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες τους στις επόμενες γενιές?.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ανέβηκε στο βήμα ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος μίλησε για την προσφυγιά και τον ξεριζωμό που έχουν υποστεί οι Πόντιοι ανά τους αιώνες, υπογραμμίζοντας ότι ?οι αναμνήσεις από τις χαμένες πατρίδες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ποντίων?.

Ο κ. Άλκης Αναστασιάδης, πρόεδρος της ποντιακής συνδιάσκεψης νέων, καλωσόρισε τους συνέδρους στη Θεσσαλονίκη και τους κάλεσε ?να διδαχθούμε από τις θυσίες των προγόνων μας, να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές?.

11

Το ακροατήριο ξεσήκωσε με τον ενθουσιώδη λόγο του ο γνωστός επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. ?Εμείς οι Πόντιοι είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε τη μοίρα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού?, επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι ?θα πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το ελληνικό κράτος που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση?. Επίσης, είπε ότι ?ο ποντιακός ελληνισμός δεν έχει μόνο παρελθόν. Έχει παρόν κι οφείλει να έχει και μέλλον? και πρότεινε ?στις χώρες με ισχυρή ελληνική διασπορά να δημιουργηθούν κέντρα προώθησης των ελληνικών συμφερόντων?.

Ο κ. Σαββίδης προέτρεψε τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να γίνουν πρωτοπόροι. ?Οι νέοι αναρωτιέστε ποιο είναι το νόημα της ζωής. Σας καλώ να μην είστε εσωστρεφείς κι εγωιστές. Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι να υπηρετείς τον λαό σου.

Μετά τις ομιλίες, η εκδήλωση συνεχίστηκε με ποντιακούς χορούς και τραγούδια που ενθουσίασαν τους συνέδρους, από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών.

Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν οι χορευτές εμφανίστηκαν στη σκηνή χορεύοντας τον χαρακτηριστικό ποντιακό Πυρρίχιο.

(ΚΕΙΜΕΝΟ: Σοφία Καρεκλά- Γιώργος Φερδής για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ)

Η Συνδιάσκεψη αποτέλεσεγέφυρα επικοινωνίας με τους απανταχού Έλληνες Ποντίους, έδωσε  τη  δυνατότητα αλλά και την ευκαιρία μέσα από τις εξειδικευμένες θεματικές που οργανώθηκαν  να κατατεθούν   απόψεις για θέματα που μας αφορούν όπως η παιδεία, η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας κ.ά.

Στην τελετή έναρξης, της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015, 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» συμμετείχαν:

 Παρουσίαση: Μιμή Ντενίση -  Σωτήρης Πολύζος

Αφήγηση:Ερμιόνη Γεωργιάδου

Φωνή:Δέσποινα Φιλίππου, Αλέξιος Στεφανίδης, Κυριακή Καλαϊτζίδου, Έλενα Κασαμπαλίδου, Αντριάνα Σιδηροπούλου

 Μουσική:  45 λύρες και 25 νταούλια από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών, υπό τη διδασκαλία και καθοδήγηση του καθηγητή μουσικής, Αλέξιου Στεφανίδη.

 Συμμετείχαν  οι μουσικοί:

Λύρα Πόντου: Αλέξιος Στεφανίδης, Θεόφιλος Ασλανίδης, Γιάννης Κατωτοικίδης

Νταούλι: Αδάμ Σαββίδης, Τάσος Ιμιρτζίδης, Νίκος Παπουνίδης

Κλαρίνο: Αντώνιος Ζώρας

Κανονάκι: Γκιορκέμ Σαούλη

Καβάλι: Σταυρούλα Τρυφιάτη

Λαούτο: Βασίλειος Κασούρας

Πολίτικο Λαούτο: Ιωάννης Σαούλης

Ούτι: Κωνσταντίνος Παπαγιαννίδης

Ταμπουράς: Αργυρώ Κεραμιδά

Ακορντεόν: Βασίλειος Μητκούδης

Κόντρα μπάσο: Ιωάννης Καρακαλπακίδης

Ρεκ: Χαριζάνης Χαριζανόπουλος

Μουσική Επιμέλεια: Αλέξιος Στεφανίδης

Καλλιτεχνική επιμέλεια - σκηνοθεσία: Χριστίνα Σαχινίδου

Αναλυτικά το πρόγραμμα ( πατήστε εδώ ) ή ( http://www.gpyf2015.org/ )

Για φωτογραφικό υλικό και video  (πατήστε εδώ ή εδώ)

                  

                 Ο Διευθυντής

                                                                                                     

Μιχαηλίδης Μενέλαος